Podcast video

Podcast er et auditivt medie, men med video kan du komme ud til et større publikum.

Hvad er podcast video?

Også kaldet “vodcasts”. Det er et ekstra element til din podcast, hvor du enten alene eller sammen med andre, snakker om de ting der har betydning for jer, om det er 2 eller et større panel. Men små detaljer kan gå tabt, hvis man ikke er opmærksom som vært, at nævne de ting man ellers ikke kan se, for det er vigtigt at huske på at beskrive det der foregår, som lytteren af gode grunde ikke kan se.
Det kan også være ting som er svære at få beskrevet som ansigtsudtryk, kropssprog eller gestikulationer.

Her kan en video hjælpe dig med de små nuancer, der ellers går tabt i en podcast. Men det er også for at nå ud til nye følgere, ved at være på flere platforme.

Sådan optager du

Der skal såmænd ikke mere til, end et kamera. I de første udsendelser jeg har lavet med en gæst, har det været vigtigt at få gæstens reaktion med på optagelserne, derfor var kameraet peget hen mod gæsten. Det bliver lidt ensformigt, når der ikke er nogen bevægelse eller skift i scenen, men det kan godt gå an til en start. Ellers placer kameraet så det rammer jer begge.

Ellers er det et par mobiler, tablets eller bærbare computere, der alle har gode kameraer indbygget, der kan stilles op, for at få flere vinkler. Det gør selvfølgelig også at der bliver lidt ekstra redigeringsarbejde – men du vinder det hele hjem i sidste ende, på nye følgere og et mere engageret publikum.

Hvis du er Mac-bruger kan jeg anbefale at bruge Ecamm Live, der med lethed kan hjælpe dig med at skifte kamera, sætte grafik på udsendelsen eller invitere gæster til podcasten via programmet, så de kan sidde derhjemme, men stadig være med.

Ecamm

Komposition

Placeringen af kameraet er vigtig, for at få de pæne skud. Det er naturligt for os at kigge på hinanden når vi taler, derfor skal kameraet placeret så det står lidt skævt på personen som du kan se her.

Han er placeret i venstre side, men kan kigger mod højre, fordi der sidder den han taler med. Han kigger ud af billedet.
Bemærk også afstanden fra toppen af hans hoved til øverste kant.

Ved brug af Rule of thirds, de grønne streger, er han placeret på den første lodrette linje og det vigtige er placeret i krydset øverst til venstre. Man kan godt dreje kameraet lidt, så han er placeret mere centreret på første lodrette linje, men det gør faktisk ikke noget at han er skubbet helt til venstre og hans arm bliver skåret lidt af i rammen.

Du kan se at man også kan få han gestikulation med på optagelsen. Så man behøver ikke at zoome længere ud. Det er en god opsætning.

Redigering af video

Jeg har siden min uddannelse som multimediedesigner haft hele Adobepakken og redigerer derfor i Premiere Pro. Der findes helt sikkert nogle glimrende gratis alternativer og måske følger der også noget med din computer – men jeg har som sagt aldrig brugt andet.

I eksemplet herunder kan du se min første podcast video. Ja, det er ikke kønt – men lad det også være lærepenge du tager med gratis fra mig: Det skal ikke være perfekt, det skal bare være. Så kan du altid bygge det bedre, når du har testet tingene af og der måske også er budget til at købe bedre udstyr.

Jeps.. lad os starte med det jeg har fundet ud af IKKE virker så godt.

  • Kompositionen er for tæt, men denne video er også skåret til IGTV, så det er i et 9:16-format. Selve optagelsen var skåret som beskrevet tidligere.
  • Premiere Pro har en funktion hvor den selv beskærer videoen til det ønskede format og holder det vigtige i fokus – derfor denne slide af videoerne fra den ene side til den anden. Det er lige til at blive søsyg af. Don’t do it!

Hvad virker så?

  • To kameraer, så der bliver lidt dynamik i optagelserne ved at skifte fra den ene til den anden. Også selvom der ikke bliver sagt noget, kan man med fordel få en reaktion fra den anden person, eller se hvad de laver imens den anden taler.
  • Den første del, hvor det er sløret virker bedst, fordi du er med og ser det liv der udspiller sig.
  • Jeg har mulighed for at tekste eller skrive noter på filmen, som hvem gæsten er og hvad de laver. Jeg har også tidligt i video tilføjet at den også kan lyttes til som podcast, hvis man gerne vil gøre det i stedet, eller senere.
  • Næste gang vil jeg have et kamera på os begge og et ekstra på gæsten, der er lidt tættere på.

Kend dine platforme

Når du først har fået redigeret din video, skal den ud på de rigtige platforme.
YouTube kan sagtens tåle videoer der er meget lange. Jeg vil altid anbefale at hive det originale content til din hjemmeside og bruge alle de andre medier som fiskekroge, så du kan lave konverteringen på dit website.
De sociale medier har en række begrænsninger, og det er ikke stedet for lange videoer. Klip derfor med fordel en teaser, hvor du tager det vigtigste ud og fortæller hvor de kan få resten at se eller lytte med.

Dette er bare en måde at gøre det på, hvor jeg klipper direkte på et vigtigt touchpoint han siger “Fuck karakterer” og klipper til hans video, der gik viralt.
0:07 – Klipper jeg til hans forklaring af den virale video.
0:14 – Det hele er selvfølgelig undertekstet, da op mod 90% ser videoer uden lyd. Derfor kommer der også et lille ikon med beskrivelse om at tænde for lyden.
Selve tekstningen er omskrevet, så det er lettere at læse og forstå, hvor man i det talte sprog godt kan være lidt lang i spyttet.
0:15 – Navneskilt og beskrivelse af gæsten.
0:18 – Han nævner opslagets visninger, jeg sætter et screenshot af opslaget på videoen, for at vise at det faktisk er langt højere i dag. Troværdighed.
Lydeffekt på opslaget der går ind og ud, for at give det mere opmærksomhed.
0:28 – fæhunden kommer på, da hans grin minder om det. Gammel reference, men den rammer plet, hos dem der kan huske figuren.
0:45 – vibrationseffekt på underteksten for at understrege det han siger.
0:49 – reaktionsikoner fylder skærmen for at vise det overvældende i antal interaktioner og igen understrege aktiviteten på hans profil og telefon.
0:51 – Lyd: Notifikations pling!
0:54 – Grafisk visning af antal likes der tæller op.
1:16 – Ny undertekst med farver for at fremhæve det engelske sprog, der har en styrket effekt på samtalen.
1:23 – Undertekst i kursiv fordi det er et citat.
1:51 – Payoff med navnet på podcasten og streamingtjenester hvor den kan lyttes.
1:54 – Producent og samarbejdspartnere.

Jeg har til denne udsendelse lavet 2 teasere, der hver slå ned på hver deres emne, for at fange flere lyttere. Der kunne sagtens lave flere og kortere videoer. Brug COPE princippet: Create Once, Publish Everywhere. Så klip så mange teasere og brug dem som madding på sociale medier.

Interager

Når først dine teasere har indtaget sociale medier som en virus, skal du huske at svare dine følgere. Teaseren bliver selvfølgelig lagt op med en call to action, der inviterer følgerne til at kommentere på opslaget.
Det elsker algoritmen.

Podcast / Vodcast

Skal du så tilføje video til din podcast?
Det er stadig podcasten der er hovedelementet, ellers kunne du bare lave en vlog. Det er to begreb der befinder sig tæt på hinanden, hvor vloggen er blog med video er vodcast podcast med video.
Jeg har et ordsprog der hedder “Du skal kun tænde for mikrofonen, hvis du har noget at sige”, dertil kan du tilføje, at man kun skal tilføje video til sin podcast, hvis den kan bidrage med noget.